top of page

Välkommen SHI - Svensk Hampaindustri AB till Founders Loft!

Uppdaterat: 18 okt. 2023


Fotograf: Helena Majewska Edén


Varmt välkommen till Founders Loft, berätta mer om ditt företag

Hej! Stort tack – vi är så inspirerade och glada över att att ha blivit accepterade till Founders Loft!

SHI – Svensk Hampaindustri AB är ett startupbolag inom FOODTECH & CARBON FARMING som bidrar med en produkt som inte bara är hälsosam för människor men också är klimatvänlig. Vi är för närvarande det enda företaget i Sverige som erbjuder den svenska livsmedelsindustrin större volymer av bekämpningsmedelsfria, svenskodlade, EU-certifierade industrihampafrön och dess olika fraktioner som förädlas i vår hampa foodtech-fabrik i Sverige, medan våra restströmmar säljs till industrier i behov av att byta från fossila till biobaserade insatsvaror och därmed bidra till kolbindning och ökad markhälsa.


Vårt primära verksamhet befinner sig mellan fält och industri där vi/SHI fokuserar på tekniken, de maskiner och förädlingen som sker i vår HAMPA-FOODTECH-FABRIK. Där, integrerat under ett tak - tar vi fram olika ”fraktioner”/råvaror/ingredienser av EU-certifierad industrihampans unika frö som vi säljer i stora volymer B2B till livsmedelsindustrin:

  • Råa oskalade hampfrö

  • Skalade hampfrö

  • Kallpressad hampfröolja

  • Mald presskaka

  • Krossade hampfrö

  • Rostade hampfrö

  • Vegetariska kapslar med kallpressad hampfröolja som innehåller Omega-3, Omega-6, Omega-9

Våra restströmmar blir till biobaserade kolbindande produkter. Exempelvis säljer vi stammarna som blir över efter att vi skördat frön till trädgårdsföretag som idag använder torv.

Nytt sedan bara någon vecka tillbaka är att vi även kommer sälja mindre förpackningar direkt till kund via den fantastiska handelsplattformen Mylla.se och vår kallpressade hampfröolja säljer vi redan nu B2B till Clean Beauty Industrin.


Vår intention är att bli en av del ledande spelarna på den växande hampamarknaden i Sverige och lösa Sveriges behov av att bli självförsörjande på livsmedel som odlats helt utan både bekämpningsmedel och bevattning, Med frön som har samma proteinstruktur som ägg och soya. Och med en stam som kan tillverka samma produkter som bomull, skog och råolja. Det är det som är det fina med rotationsgrödan hampan – att den odlas utan bekämpningsmedel – oavsett om den är konventionell eller ekologisk – och vi ser framför oss att detta kan bidra till enormt stora och goda miljövänliga resultat. Eftersom vi kommer bidra till att alla konventionella lantbrukare som odlar med oss kommer sänka sin förbrukning med bekämpningsmedel 100% (!!)

Vi sätter upp strategiska samarbeten med lantbruk runtom i Sverige, ekologiska och konventionella (som vi därefter särskiljer i vår anläggning) som vi förser med utsäde som vi importerar från EU – för att därefter köpa skördade frön från lantbruken som vi förädlar i vår hampa-fabrik.


Vem är du och teamet bakom startupen?

Clara Norell, Grundare och VD, Anders Thunegard, Senior Agricultural Advisor och medgrundare Tarja Kälvelid, Senior Financial Advisor och Investerare.

Jag är visionär, entreprenör, i grunden byggnadsinjenjör med bakgrund inom hållbar stadsutveckling. Jag har delat mitt liv mellan Sydafrika och Sverige sedan 2003 och det var där jag kom att intressera mig för hampa och då som hållbart byggnadsmaterial. Jag är även certifierad hampakalkbyggare och eftersom det är hållbarhet som driver mig i allt jag gör har jag valt att dedikera mig för att utveckla svensk hampaindustri.

Anders driver idag en gård på Gotland bestående av jord-och skogsbruk som 19:e generationens lantbrukare och har över 20 års erfarenhet att arbeta med hampa.

Tarja har över 30 års erfarerenhet som ledare inom bank och finans och bidrar med kapitalanskaffning, styrelsearbetet och att skala bolaget.


Vad fick dig att söka till Founders Loft?

Tarja som förutom att vara en del av SHI är tillväxtcoach och investerare har arbetat och arbetar tillsammans med andra bolag som haft förmånen att komma med i Inkubatorn . Hon har berättat om deras resor och pratat så varmt om Founders Loft så av den anledningen kändes det helt naturligt att söka. Utöver det så ser inkubatorns meritlista väldigt bra ut gällande företag som verkligen lyckats.

Vi gillar verkligen att ni har Vinnova-Escellens eftersom vi redan arbetat inom Vinnova-projekt och vet hur viktigt det är att att koppla på forskning för att komma vidare med våra affärer. Just när det gäller hampa finns det så stort kunskapsgap fortfarande i Sverige vilket gör det mycket viktigt och värdefullt för oss att ha forskning att luta oss mot.

När vi hade möten i vår ansökningsprocess kändes det verkligen helt rätt. Först träffade vi träffade Tobias, därefter Jessica och Alma – det kändes verkligen som att dessa personer förstår vad vi vill och de förstår också hur de kan bidra. Vi har varit i kontakt med andra Inkubatorer och det är helt enkelt inte alla som förstår hampans unika egenskaper och vad det är som krävs för att fler än vi – många många fler ska kunna arbeta med hampan i Sverige.


Vi behövs – vi är på sätt och vis en förutsättning för att fler i Sverige ska kunna arbeta med svenskodlad och producerad hampa som råvara. Så mycket innovation, forskning och nya innovativa material och produkter kan tas fram med hampan men idag importeras tiotusentals ton hampa till Sverige – det vill vi ändra på! Founders Loft förstår och ser verkligen potentialen vi har framför oss.

Vi gillar detta: !!


Vad är nästa steg för ditt företag?

Jättebra fråga! Det händer så mycket så det är nästan svårt att formulera men huvudfokus ligger självklart på att resa kapital och bygga bolaget.


Vi håller på att färdigställa lokaler i vår nya livsmedelsanläggning på Österlen, närmare bestämt Vitaby Lanthandel. Samtidigt tittar vi på möjligheterna att inför uppskalning 2024 ha en mindre anläggning på Gotland, eftersom vi har en fot på Gotland och en i Skåne. Därför känns det naturligt att expandera och finnas nära våra lantbrukare där.


Vi ska lansera våra produkter på Mylla.se – det är stort och det är en resa vi för bara någon månad sedan inte hade med i våra planer. Det känns fantastiskt spännande och känns som handen i handsken.

Vi har länge varit i dialog med flera kommuner i Skåne gällande offentliga måltider. Att få in hampan i skolbespisning och äldrevården är verkligen en dröm för oss.

Vi ser fram emot att snart få ihop affären så att vi kan avslöja vilka dessa hållbarhetsdrivna och innovativa kommuner är som förstår hampans unika egenskaper som kan bidra med ökat näringsvärde för deras barn och äldre.

Vi är faktiskt fortfarande i skördetider – eftersom vi har odlingar på flera olika ställen i Sverige – så det är också ett nästa steg för oss – vår skörd!


Bland de olika skördeplatserna är vi särskild spända på att se hur det går med skörden på den hampaodlingen vi har tillsammans med Axfoundation – vi kan inte berätta allt där – men vi hoppas snart kunna avslöja ett spännande samarbete som är på gång bakom kulisserna kring den skörden.


Följ dem här:

Comments


bottom of page