top of page

Techföretaget Piffl skapar hållbar lösning för att tillhandahålla ved - Region Skåne först ut!

Uppdaterat: 26 jan.✨ - Piffl är en del av Founders Loft inkubator - ✨


Tech-företaget Piffl, med fokus på att tillgängliggöra och förenkla utomhusaktiviteter för allmänheten, har nu inom sin innovation även utvecklat en hållbar lösning för att ge allmänheten tillgång till ved längs vandringsleder. Först ut är Region Skåne som längst Skåneleden nu kan få bättre kontroll på åtgång av ved och målgrupp, öka hållbarheten och effektivisera sina arbetsresurser. Dessutom kan de som vandrar kontrollera i appen om det finns ved dit man vandrar. Mycket bra om man har tänkt att grilla på vägen!


Kommunernas tillhandahållande av ved längst vandringsleder har tidigare varit ganska svårt eftersom det har krävts mycket resurser för att kontrollera om det finns ved. Det är också svårt att veta om det förekommer stöld eller överkonsumtion.


"När vi kom i kontakt med Region Skåne och hörde deras behov och problem med vedhanteringen kändes det som en naturlig väg att bredda vår produkt och främja rörelseglädje i en lite annan miljö," säger Andreas Sundgren, en av Piffls medgrundare.

Med Piffls boxar som är kopplade till appen kan nu Skåneledens utvecklare kunna lära känna sina leder och dess besökares beteendemönster bättre. Plattformen kommer även att kunna bidra med utomhus- och sällskapsspel m.m. som ger besökarna ännu mer värde längs med Skåneleden. Det kommer att ske i samma boxar som ger tillgång till veden, men i kringliggande fack. Appen kan även ge information och tips på närliggande aktivitetsytor och exempelvis var det finns tillgång till färskvatten.


Höörs kommun var först att gå live med vedboxarna, och nu i början av 2024 kommer även Östra Göinge kommun, Ängelholms kommun och Osby kommun att komma igång. Satsningen på boxar med ved ingår i projektet Kraftsamling Outdoor Skåne, som finansieras av EUs landsbygdsprogram via Tillväxtverket som hanterar detta stöd.


Så här använder du Piffl:

  1. Ladda ner appen Piffl i App Store eller Google Play

  2. Sök upp boxen vid en av de lägerplatser som har en Piffl-box

  3. Betala summan 40 kr- för att öppna en vedbox

  4. För att öppna facket behöver du befinna dig inom 5 meter från boxen


Piffl möjliggör ökad tillgång till rörelse och gemenskap

PIFFL är i grunden en aktivitetsbox och tjänst för sport och fritid som aktiverar våra uterum så som näridrottsplatser, parker och aktivitetsytor. Genom PIFFLs app får man tillgång till rosa aktivitetsboxar fyllda med sporter, utomhusspel och träningsredskap. I appen finns även en aktivitetskarta med utmarkerade platser där man kan utöva aktiv fritid. Exempelvis kan man hitta sitt närmaste utegym eller se vart fotbolls- och basketplaner finns.


För mer information, vänligen besök:Comments


bottom of page